Den kinesiska muren är ett av världens mest berömda byggnadsverk och den började uppföras reda på 200-talet före Kristus av kejsar Shi Huangdi. Muren byggdes som försvar mot yttre fiender. Under den inflytelserika Mingdynastin på 1400-1600-talet, så förstärktes och förlängdes muren. Den totala längden blev nu över 6000 kilometer.

Stora delar av muren är i dag ganska förfallen, men om du befinner dig i Peking har du en bra utgångspunkt för att se de mer välbevarade och restaurerade delarna av kinesiska muren. Ett populärt utflyktsmål är Badaling som ligger ungefär 75 kilometer nordväst om Peking. Muren genomgick här omfattande renoveringar under 1950-talet och området öppnades därefter för nyfikna turister. Kring Badaling har du chansen att se trevlig del av muren, men tyvärr är försäljarna här ganska påflugna och efterhängsna. Det brukar oftast vara mycket folk och trängsel här också.
 
Ett bättre ställe att studera muren på är Simatai, som ligger cirka 130 kilometer nordost om Peking. Muren är här i minst lika gott skick som vid Badaling, och landskapet är mer spännande till sin karaktär med branta sluttningar vindlande dalar. Muren uppfördes här ursprungligen på 500-talet och stärktes upp på 1500-talet. Än i dag kan man se skador på muren efter de krig som rasade mellan olika rivaliserande dynastier under medeltiden. Från Simatai kan man gå på muren bort till Jinshanling. Färden är ganska påfrestande med kraftig lutning och en mur som sträcker sig över bergstopparna Vill man inte gå kan man istället ta linbana, men det kostar en liten slant.

Många turistbyråer och hotell anordnar resor till kinesiska muren. Det är lätt att följa med på en guidad tur och guiderna är i allmänhet kunniga och talar god engelska. Från Beijing kan du också ta dig ut till Badaling eller Simatai med taxi. Du får då vara beredd att betala några hundralappar, men det kan det självfallet vara värt för att få se detta mästerverk i antik byggnadskonst.