När du planerar din Beijingresa måste du se till att du ha ett giltigt pass och ansöka om visum i god tid.

Passet måste ha minst sex månaders ytterligare giltighet vid tiden för din resa och du gör bäst i att avsätta två hela sidor i passet för alla stämplar som behövs för att komma in i Kina.

Tidigast tre månader innan avfärd kan du ansöka om visum. Det tar oftast en vecka att få ett visum men var ute i god tid för säkerhets skull. Du kan ansöka om visum på ambassaden i Stockholm eller, om du bor i södra Sverige, på konsulatet i Göteborg. Du behöver ha med dig ett nytaget passfoto, pass och pengar. Ett vanligt turistvisum kostar 220 kronor.

Om du har svårt att ta dig till en ambassad eller konsulat kan du ansöka per post. Du skickar då pass, ansökan, passfoto, betalning (check eller sedlar) och ett korrekt frankerat kuvert med din adress till ambassaden eller konsulatet. Det kostar 40 kr extra att ansöka om visum per brev. Visumansökan kan man ladda ner från kinesiska ambassadens hemsida (www.chinaembassy.se).

Det finns en mängd olika visum men om du åker som turist behöver du ett turistvisum, eller L-visum. Ett sådant visum kan gälla för upp till 90 dagar. Det är oftast inga problem att få visum till Kina men du kan bli tvungen att visa upp ytterligare dokumentation, t.ex flygbiljett och hotellbokning. Är du sent ute kan du ansöka om expressvisum, det kostar 250 kr extra men då är det färdigt samma dag bara du lämnar in ansökan före kl. 11.00.