Himmelska fridens torg ligger mitt i centrala Peking. Torget byggdes under Mingdynastin under 1410-talet. Det genomgick renoveringar under Qingdynastin på slutet av 1600-talet och fick sin nuvarande form år 1949. På torget utropades också folkrepubliken Kinas födelse den 1 oktober 1949. Himmelska fridens torg mäter 880 meter i längd och 500 meter i bredd, det innebär att torget är världens största, till och med större än Moskvas röda torg. Torget pryds av praktfulla monument över ”folkets hjältar” och här finns också Maos mausoleum. De röda fanorna vajar hög i vinden. 

År 1989 ägde omfattande studentprotester rum på Himmelska fridens torg med klimax den 4 juni då tusentals studenter massakrerades av den kommunistiska regimen. Tyvärr har den fruktansvärda händelsen satt sig i många västerlänningars minne. Himmelska fridens torg är annars en mycket vacker öppen plats och du har nära till Kinas nationella Historie- och revoultionsmuseum samt himmelska fridens port, som leder in till den förbjudna staden. I södra änden på torget ligger den pampiga stadsporten Qianmen, härifrån har du en mäktig vy över det ofantliga torget.

Dagens Himmelska fridens torg är hårt kameraövervakat, men trots det råder det en ganska normal atmosfär här med gatuförsäljare och nyfikna turister. Du tar dig enklast till Himmelska fridens torg genom att ta tunnelbanan, Tiananmen East, linje 1.